Thursday, January 28, 2010

Ceramah Motivasi: Ann Wan Seng malam tadi

Malam tadi ada ceramah Ann Wan Seng di Mesjid Belimbing Dalam, Durian Tunggal. Ustaz Ann Wan Seng (maaf jika salah ejaan) seorang pendakwah yang aktif dan rajin menulis. Yang jadi teruja beliau rajin membuat research dengan bermusafir sendirian ke Negara China untuk mendapat maklumat tentang Islam di sana, menurut beliau sebahagian Negara Cina pernah menjadi milik Islam dengan nama Turkistan (dalam cerita P.Ramlee pernah menyebutnya).
Sekarang beliau sibuk membuat research di Indonesia, sedang dan akan bermusafir disekitaran negara Indonesia, menurut beliau 2 dari 9 wali Songo di Jawa mempunyai pertalian darah darah Cina dan tidak hairan sebenarnya Cina datang menyebarkan Islam dahulu di kepulauan Jawa sebelum datangnya pedagang-pedagang Arab. Semoga misi beliau tercapai dengan menyampaikan dakwah dikalangan kaum Cina. Beliau menyeru panggillah bangsa-bangsa lain Cina dan India turut sama dalam program-program Mesjid yang boleh dibuat bersama selagi tidak bertentangan dengan Islam seperti beliau lakukan memrayakan Tahun Baru Cina di perkarangan Mesjid di tempat beliau.
Hati berkata aku (kita) orang Melayu tak buat apa-apapun dengan kesempatan negara berbilang bangsa dengan mengajak bangsa lain mendekati dan memeluk Islam- Wallah hu Alam

No comments:

Post a Comment